{ "title": "Böbrek Fonksiyonları", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/bobrek-fonksiyonlari(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:13:18", "author": "Aslı Kahraman", "article": [ { "article": "Böbrek Fonksiyonları, Böbrek, bel omurlarının her iki yanında bulunmaktadır. Kanı filtre eden iki milyonun üzerinde süzme ünitesi vardır. Bu süzme ünitesine nefron denir. Kan, böbrek atardamarlarından girer, böbrek kanallarında bulunan nefronlarda süzülerek, sağlıklı kan, toplardamarlarla vücuda tekrar geri döner. Süzme üniteleri, yaş ilerledikçe azalmaya başlar. Kandan süzülen zararlı maddeler ise idrarla böbrekten dışarı atılır. Bunun yanı sıra böbrekler, vücudun sıvı- iyon dengesini, asit- baz dengesini ayarlamaktadır. Böbreklerden salgılanan özel madde ile kan basıncı düzenlenmektedir. Diğer yandan, böbrekler, kemik mineral yapısını dengede tutmaktadır. Bütün bunların yanı sıra sodyum dengesini, kanın pH dengesini düzenlemektedir. Böbrekler, vücudun tüm organları ile düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca ürik asit, üre ve fazla potasyumun vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

Böbrek bu fonksiyonları yerine getiremez ise zararlı maddeler dışarı atılamayacağı için, bazı sıkıntılara yol açabilir ya da kandaki rahatsızlıklar böbrekleri iflas ettirebilir.

Böbrek fonksiyonlarının bozulması ile, idrar yolu iltihaplanması, böbreklerde taş oluşması, böbrek yetmezliği ve damarsal böbrek hastalıkları oluşabilmektedir.

Bütün bunları düşünürsek, böbreğin vücuttaki hayatı organlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, böbreklerin düzenli çalışması için, yapılması gerekenlere özen göstermeliyiz. Bilinçsiz ilaç kullanımı, böbrekleri yorduğu için, yapılmamalıdır. Yılda bir kez de gereken kontroller yaptırılmalıdır.
" } ] }