{ "title": "Fonksiyonlar Konu Anlatımı", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/fonksiyonlar-konu-anlatimi.jpg", "date": "21.01.2024 19:23:18", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Fonksiyonlar konu anlatımı, fonksiyonlar konusu matematiğin temel konularından biridir ve dokuzuncu sınıflarda anlatılmaya başlar ve diğer tüm matematik konularında da karşımıza çıkar. Türev, limit, logaritma gibi konuları yapabilmek için fonksiyonlar konusuna iyice hâkim olmak gerekir. Burada önemli olan konuyu genel hatları ile iyi bir şekilde öğrenmek ve daha sonra gerekli soru çözümleri ve uygulamalar ile pekiştirmektir. Şimdi fonksiyonlar konusuna genel hatları ile bir bakalım.

Fonksiyonlar konu anlatımı, A ve B boş olmayan iki kümedir. Bu kümeler üzerinden fonksiyon nedir anlatalım. A'nın her elemanının B kümesinin yalnız bir elemanına eşleyen ve A can B'ye oluşturulan f bağıntısına fonksiyon denir. Fonksiyon olabilmesi için bağıntının A kümesinin bir elemanının B'ye gitmesi gerekir ve bununla birlikte A kümesinde boşta eleman kalmamalıdır. Aynı zamanda A kümesindeki bir eleman B kümesindeki bir elemana iki defa gitmeyecektir. Burada A kümesi tanım kümesi B kümesi ise değer kümesi olur.

Fonksiyon çeşitleri

Birebir fonksiyon, A ve B boş olmayan iki küme olsun. A kümesinin birbirinden farklı olan her elemanının B kümesinin farklı olan her bir elemanına gitmesidir. Bu durumda birebir fonksiyon oluşur.

Örten fonksiyon, A ve B boş olmayan iki küme olsun. A ve B kümeleri yani tanım kümesi ile görüntü kümesi birbirine eşit olan fonksiyonlara örten fonksiyon denilir. Bu durumda B kümesinde açık da eleman kalmaması gerekir.

İçine fonksiyon, A ve B boş olmayan iki kümedir. Görüntü kümesi değer kümesine eşit olmayan fonksiyon içine fonksiyondur. Aynı zamanda örten olmayan fonksiyondur.

Birim fonksiyon, A'dan A'ya olan bir fonksiyon için her eleman kendisiyle eşleşiyorsa buna birim fonksiyon denir.

Sabit fonksiyon, tanım kümesinin her elemanının görüntüsü de aynı olan ya da görüntü kümesi bir elemana eşit olan fonksiyon çeşididir.

Doğrusal fonksiyon, matematik de grafiği olan ve doğru bir grafik olan fonksiyondur.

Fonksiyonlar da dört işlem, fonksiyonlarda dört işlem yapımı oldukça kolaydır. Matematik de x ve y ifadeleri kullanarak anlatmak ise hayli zor. Bu nedenle en basit hali ile sözel bir şekilde anlatmaya çalışacağım. İki fonksiyonda yapılan toplama çıkarma çarpma ve bölme işlemlerinde derecesi aynı olan terimler de işlemler yapılır ve kat sayı olarak yazılır. Örneğin fonksiyon da yer alan x'lerin katsayıları arasındaki işlemler yapılır ve sonuç x'in katsayısı olarak yazılır. Sabit terimlerde kendi aralarında işlem yapılır ve sonuç sabit terim olarak yazılır.
" } ] }