{ "title": "İşletme Fonksiyonları", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/isletme-fonksiyonlari.jpg", "date": "21.01.2024 10:53:33", "author": "Onur Nuh Kadak", "article": [ { "article": "İşletme Fonksiyonları, İşletmeler amaçlarına ulaşmak ve varlıklarını sürdürmek için birçok faaliyetlerde ve eylemlerde bulunurlar. Örnek verecek olursak, mal ve hizmetlerin üretimi işletme faaliyetlerinden birisidir. Üretimin yapılabilmesi için üretim faktörlerin sağlanması veya tedarik edilmesi gerekmektedir. Üretilen mal ve hizmetlerin tüketicilere ulaşması, diğer bir deyişle, pazarlama yine başka bir işletme faaliyetidir. Benzerliklerine göre gruplandırılmış işletme faaliyetlerine 'işletme fonksiyonu' veya 'işletme işlevi' denir.

İşletmenin var olmasına neden olan temel faaliyetler ya da yerine getirdikleri ana faaliyetler; üretim veya pazarlama faaliyetleridir. Bu nedenle, faaliyet grupları işletmenin 'temel fonksiyonudur. \" Tedarik ayrı bir fonksiyon olmasına karşın, bu fonksiyon diğer işletme faaliyetleri içinde ele alınabilir bir durumdur. Para ve sermayenin tedariki finansman fonksiyonu; hammadde veya borsaları gibi kredi veya yatırım kuruluşların asıl uğraşı konusu para veya benzeri türde finans fonları sağlamak için bunları kârlı biçimde kullanımı anlamına gelen finansman işlevi, bu tür işletmenin asıl faaliyet alanını yani var oluş nedenleri olan temel işlevlerini oluşturur.

İşletme Fonksiyonları Nelerdir?
Bu yukarıda yazdığımız işlevlerin kendiliğinden yerine gelmesi beklenemez. Birilerinin bu işlevleri başlatması, işletme amaçlarına uygun bir biçimde yönlendirilmesi ve yürütmesi yani yönetmesi gerekmektedir. İşte yönetim konusu ve dolayısıyla yönetim fonksiyonu, bazı eserlerde iddia edildiği gibi başlı başına bir işletme fonksiyonu olma yerine tüm işletme faaliyetlerinin gerçekleşmesini temin eden ve bunların düzenli biçimde yürütülmesini sağlayan bir işlevdir.
" } ] }