{ "title": "Logaritmik Fonksiyonlar", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/logaritmik-turevler.jpg", "date": "20.01.2024 16:20:43", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Logaritmik Fonksiyonlar; Logaritma, üstel işlevlerin tam tersi olan bir matematiksel işlevinin adıdır. Örnek verecek olursak, 1000'in 10 tabanına göre logaritması 3 tür çünkü 1000, 10'un 3. Kuvveti olmaktadır ve 1000 = 10 × 10 × 10 = 103.

Daha genel bir ifadeyle tanımlamak gerekirse, Tabanın 10 olması halinde işlev, onluk logaritma veya genel logaritma olarak isimlendirilmektedir. Onluk logaritmanın en çok fen ve mühendislikte kullanım alanı oldukça geniştir. Taban e sayısı olursa buna doğal logaritma adı verilmektedir. Doğal logaritma, soyut matematikte sık bir şekilde kullanılmaktadır. Bir diğer logaritma biçimide ikilik logaritmadır, bilgisayar teknolojisinde önemli bir yeri bulunmaktadır.

Logaritma 17. Yüzyılın başlangıç dönemlerinde, John Napier adlı bilim insanı tarafından hesaplamaları kolaylaştırmak için oluşturulmuştur. Denizciler, bilim insanları, mühendisler ve daha hızlı hesap yapmak iisteyen insanlar tarafımdan tarafından hızlıca kullanılmaya başlanılan logaritma, hesap cetvel ve logaritma tabloları ile kullanılabilmekteydi. Uzun zaman alan işlemi kafa yoran çok basamaklı çarpma işlemi logaritma sayesinde daha pratik ve anlaşılabilir bir hal almıştır. Logaritmanın bugünkü yazım şekli 18. Yüzyıla dayanan şeklidir. Leonhard adlı kişi tarafından logaritmanın üstel işlevlerle olan ilişkisini keşfetmiş ve bugünkü şeklini oluşturmuştur. Logaritmik fonksiyonlar, üstel işlevlerin tersinin hesaplanmasına duyulan ihtiyaç sonucu ortaya çıkmış ve kullanılmaya başlanılmıştır. Örneğin 2'nin küpü 8'dir. Burada 3'ü ifade etmek için logaritmik fonksiyona ihtiyaç vardır.
" } ] }