{ "title": "Muhasebenin Fonksiyonları", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/muhasebenin-fonksiyonlari.jpg", "date": "23.01.2024 03:36:57", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "
Yazınız da sürekli alta geçmişsiniz, normal yazı tipine çevirip gönderiniz

Muhasebenin Fonksiyonları; Muhasebenin esas alınan sisteminde, konu işletmedir. Muhasebenin temel amacı; işletmenin.

Varlıkları ve kaynakları üzerinde farklılık oluşturan finansal nitelikte olan ve para ile ifade edilebilen işlemlerle ilgili bilgileri, genel kabul etmiş, muhasebe ilkelerine göre belirli bir dönemde düzenleme, kaydetme, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve sonuçta bu süreçle alakalı bilgilerle, bu sürecin bitiminde elde edilen durumu rapor ederek, değerlendirmeler ve yorumların yapılabileceği bilgileri, konunun ilgililerine aktarmaktır. Muhasebenin temel fonksiyonları 7 bölüme ayrılmaktadır. Bunlar;

Düzenleme Fonskiyonu

Finansal bilgiler içermekte olup, belgeleri düzenleyerek bir araya getirmektedir. Belgeleri oluş tarihlerine göre sıralayıp, derler ve en son muhasebe fişine bağlar. Muhasebe süreci belgeleme işlemi ile aktif hale gelir. Muhasebeye konu olan her bir mali durumdaki işlemin herhangi bir belgeye dayanması gerekmektedir. Günümüzde gelişen, ticaret ve işlemleri karsısında kaydetme işlemi gerçekleşmeden önce finansal belgeler, tarihlerine göre sıralanmalıdır.

Kaydetme; Kaydetme fonksiyonu, para ile ifade edilebilen finansal işlem ve bilgilerin düzenlendikten sonra, bir muhasebe fişi kaydedilmesidir. Kaydetme fonksiyonu, muhasebe fişlerinin günlük defteri olarak adlandırılan ve bütün işlemlerin izlendiği bu deftere yapılan, kayıtlama işlemini ifade etmektedir.

Sınıflandırma; Kaydedilen belgelerin ifade ettiği bilgilerin bir anlama bürünmesi ancak o bilgilerin sınıflandırılması ile gerçekleşmektedir. Bu sebepten dolayı bu bilgiler, büyük bir deftere aktarılarak sınıflandırılır. Böylece bu bilgiler anlamlı ve faydalı olabilirler. Bununla birlikte sınıflandırma işlemi, düzenleme ve kaydetme fonksiyonunda oluşmuş olan, yanlış ve hataların ortaya çıkarılabilmesi ve telafi edilmesini de sağlayarak muhasebede bütün kontrolleri sağlayan fonksiyonunu da üstlenmiş bulunmaktadır.

Özetleme; Düzenlenmiş, kaydedilmiş ve sınıflandırılması yapılmış bir bilginin gerek işletme yetkililerine gerekse muhasebeye taraflara kuruluşlara yararlı olacağı bir işlemdir. Ancak bu bilgilerin özetlenerek kişi ve kuruluşlara verilmesi durumunda, işletme hakkında özet durumlar ve sonuçların değerlendirilmesi daha kolay ve pratik bir hale gelmektedir. Bu sebeple muhasebenin özetleme fonksiyonu, bu bilgileri kısaltarak ve özetleyerek mali tabloların hazırlanmasını kolaylaştırmaktadır.

Analiz Etme: Düzenlenerek kaydedilmiş ve sınıflandırılmış bir bilginin özetlenmesinin ardından, muhasebeye taraf olan kişi ve kurumlar tarafından kullanılabilmesi ve değerlendirilmesi, o bilgi üzerinde yapılacak değerlendirmeye bağlıdır. Günümüzde analiz fonksiyonu ile Mali Finansal tablolar, Satışların Maliyeti, Fon Akım işletmesi, Nakit Akım, kar ve dağıtım gibi analiz tabloları elde edilmektedir ve bu tablolar ile isletmelerin gelişmesi, kârlılık, maliyet gibi unsurları hakkında bilgiler edinmek daha kolay hale gelmektedir.

Yorumlama; İşletme hakkında özet bilgilerden elde edilen analiz tablolarından sonra, işletme hakkında verilebilecek kararların oluşması için yorumlama yapılması gerekmektedir. Yorumlama maddesi, işletmenin yönetiminde olan kişilere verecekleri kararlara temel olması konusunda analiz tablolarının, öteki işletmeler ile işletmenin farklı dönemlerinin kıyaslanması ile gerçekleşmektedir.

Raporlama: Yorumlamanın ardından elde edilen bilgilerin muhasebenin yetkililerine rapor edilmesi gerekmektedir. Raporlama fonksiyonu ile bir işletmenin düzenlenen, kaydedilen, sınıflandırılan bilgilerinin özetlerinin komple incelenerek yorumlanması ile ortaya çıkan sonuçlarının kullanıcılara aktarılmaktadır.

Muhasebe fonksiyonları işletmeler ve gelecekteki ilerlemeleri açısından oldukça önemlidir.
" } ] }