{ "title": "Solunum Fonksiyon Testi", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/Solunum-Fonksiyon-Testi-17.jpg", "date": "21.01.2024 01:03:34", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "
Solunum Fonksiyon Testi, göğüs hastalıkları uzmanlarının çok sık olarak kullandıkları teşhis tedavi yöntemlerinden birisidir. Solunum fonksiyon testi spirometre adı verilen bir aygıt sayesinde yapılmaktadır. Hastalığın tanısı da bu cihaz sayesinde konulmaktadır. Solunum fonksiyon testleri ilk başlarda yapılmaya başlandığı zamanlarda büyük bir cihaz olup ayrı birimlere gerek duyulurken zamanla teknolojinin ilerlemesi ile artık cebe sığacak seviyelere gelmiştir. Hastaların tedavisi ayaklarına kadar hizmet götürülmesi kolaylaşmıştır. Solunum fonksiyon testlerinde amaç akciğerlerin kapasitesini ve fonksiyonlarını ölçmektir.

Solunum Fonksiyon Testi Nasıl Yapılır?

Bu testten hava hacmi havanın içeri alınması ve tekrar verilmesi sırasında yapılan solunum faaliyeti ile havanın akım gücü ve hızı ile ölçülebilmektedir. Bu teşhis yöntemi ile birçok hastalığın ilk belirtileri alınabilmekte ve hastalığın ne olduğu rahatlıkla saptanabilmektedir. Daha iyi açıklamak gerekirse asım olan bir hastanın veya kronik bronşit hastasının yapılan nefes alıp verme sırasında ölçülen hava akımlarının hızında normal bireylere göre düşüş olmaktadır. Bu düşüş oranına göre hastalığın hangi boyutlarda olduğu tespit edilebilmekte ve hastalığın boyutları daha rahat anlaşılabilmektedir. Daha sonrasında bu hastalıkların tedavisine göre hangi durumlarda olduğu iyileşme olup olmadığı tedavinin seyrini belirlemekte ve solunum fonksiyon testi sayesinde hastanın ve hastalığın durumu somut olarak gözlenebilmekte ve takip edilebilmektedir. Buda bize hastalığın gidişattı üzerine sağlam bilgiler sunar. Bunun dışında solunum testi sayesinde akciğerde bulunan lezyonların akciğere vereceği harabiyet ile hastalıkların varlığı kalp yetersizliği gibi akciğerde sıvı birikmesine sebep olan hastalıklarda da akciğerlerin alacağı hava oranı azalır. Böylece bu gibi önemli hastalıkların tanısında da bize yardımcı olmaktadır.

Solunum Fonksiyon Testinde hasta oturur ve burun kısmı bir mandalla kapanır. Amaç burun yoluyla hava verip almaya engellenmektir. Daha sonra hastaya cihazın üstünde bulunan ve sadece kendisinin kullanacağı tek kullanımlık karton bir ağızlıktan nefes alıp vermesi istenir. Bunu yaparken de hastanın güçlü bir şekilde nefes alıp vermesi sağlanır. Hatta hastaya çok derin nefes alması ve birden nefesi sonuna kadar vermesi istenir ya da hastanın nefesini tutması da istenebilir. Buna göre değişik faaliyetler yaptırılarak test için çeşitli ölçümler yapılır. Bu sonuçlar alınır ve Uzman doktora gönderilir.

Solunum Fonksiyon Testi Hangi Durumlarda Yapılır

Solunum Fonksiyon Testi, nefes darlığı olan hastalarda kullanılan bir yöntemdir. Bunun yanında öksürük, hışırtılı solunum da kullanılır. Yapılan muayene bulgularında ya da akciğer grafisinin sonucunda ortaya çıkan kuşkuları gidermek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Göğse ait doğumda ya da sonrasında olabilecek deforme durumların nefese olan etkisini ölçmek amacıyla da kullanılır. Daha önce hastanın KOAH. Astım, solunum kaslarını tutan hastalıkların takibi sırasında ve bu hastalıkların tedavisi sırasın da ve bu tedavinin etkili olup olmadığı amacıyla kullanılır. Solunum hastalığı sebebiyle maluliyet değerlendirme yapmak için solunum fonksiyon testleri yapılmaktadır. Bunun dışında tedavinin başarıya ulaşmasında doktora çok yardımcı olan bir yöntemdir.
" } ] }