{ "title": "Ters Trigonometrik Fonksiyonlar", "image": "https://www.fonksiyon.gen.tr/images/ters-trigonometrik-fonksiyonlar.jpg", "date": "20.01.2024 05:41:08", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ters Trigonometrik Fonksiyonlar; Trigonometri, yunanca ölçmek manasına gelmektedir. Üçgenlerin açıları ile kenarları arasında olan bağıntıları konu edinen matematik bir matematik dalıdır.

Trigonometri, sinüs ve kosinüs gibi trigonometrik fonksiyonların üzerine kurulmuştur ve günümüzde fizik ve mühendislik ile ilgili alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Matematiğin doğrudan doğruya astronomiden çıkmış bir dalı olan trigonometrinin bazı unsurları, daha Babilliler ve Eski Mısırlılar zamanından bilinmektedir. Sümerli astronorlar ilk kez bir çemberi 360 eşit parçaya bölerek, açı ölçümünü yapmışlardır. Trigonometrik fonksiyonlar bir dik üçgen veya yarım çember üzerinden tanımlanmaktadır. Temel olarak üç tane trigonometrik işlev vardır ve bunların çarpma işlemine göre terslerinden oluşan üç tane daha işlev bulunmaktadır.

Fonksiyon, işlev manasına gelen, matematikte değişken sayıları girdi olarak kabul ederek bunlardan bir çıktı sayısı oluşmasını sağlayan kurallara denilmektedir. Bir işlem çeşididir. Dört işlemden sonra gelmektedir. Matematikte ters trigonometrik fonksiyonlar, tanım kümesinde bulunmakta olan, trigonometrik fonksiyonların ters fonksiyonuna denilmektedir. Altı trigonometrik fonksiyondan hiçbir tanesi birebir fonksiyon değildir, terslerinin alınmasında kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu yüzden ters fonksiyonların değerleri, asıl fonksiyonların tanım kümesinin alt kümesi olmaktadır.

" } ] }